<p>Creatief van Advent naar Kerst kan op veel verschillende manieren. De een maakt een wandeling, een ander fotografeert, tekent of schrijft. Hoe je het doet is aan jou, waar jij je goed bij voelt.</p>

Creatief van Advent naar Kerst kan op veel verschillende manieren. De een maakt een wandeling, een ander fotografeert, tekent of schrijft. Hoe je het doet is aan jou, waar jij je goed bij voelt.

(Foto: Eigen foto)

Creatieve weg van Advent naar Kerst

Hoe gaan we dit jaar de adventsperiode door? Traditioneel een periode waar in veel kerken uitgebreid aandacht wordt besteed. Met de beperkte hoeveelheid bezoekers die dit jaar in de kerken mogen plaatsnemen, wordt het voor veel mensen een ‘lege’ tijd.

door Annemieke van Ipenburg

Nijverdal - Kleine Kapel Noetsele bedacht een creatieve oplossing. “We hebben al een hele tijd ons ‘creatief bezinningsatelier’,” vertelt Francien Kaljouw. “Toen we in februari begonnen met de Kleine Kapel konden we dat nog in de kapel zelf doen, maar door alle coronamaatregelen kan dat niet meer. Toen zijn we overgeschakeld op een soort online atelier. We verzorgen een inleiding over het thema en dan gaat iedereen op zijn eigen manier creatief aan de slag. Soms komt het thema voort uit een tekst, soms uit een lied en het is niet altijd specifiek religieus. Dat is ook het mooie ervan, iedereen kan zich er door aangesproken voelen en op zijn eigen wijze tot een creatieve uiting komen. Dit doen we op de vrijdagochtend en het is de bedoeling dat de deelnemers aan het eind van de ochtend met de groep delen wat ze gemaakt hebben, of tot welke gedachte ze gekomen zijn.”

Belangstelling groeit

Sinds het begin van de coronapandemie is het aantal bezoekers van de Kleine Kapel gestegen. Iets dat ze niet verwacht hadden. “We waren natuurlijk nog maar net open toen we al met de eerste maatregelen geconfronteerd werden. Toch konden onze activiteiten in aangepaste vorm wel verder gaan. Mensen kunnen nog steeds een bezoek brengen aan de Kleine Kapel voor een moment van bezinning en daar maken veel mensen gebruik van. Wat je nu veel ziet, is dat mensen die niet zelf kunnen komen andere mensen vragen een kaarsje voor hen te branden. Zo creëer je toch ook weer veel verbondenheid. Er komen elke dag wel mensen bij de kapel en dat is toch meer dan voor corona. Ook de belangstelling voor onze ‘stilte wandelingen’ is gegroeid. Een activiteit die je juist in deze tijd heel goed kunt doen. Buiten, voldoende afstand, ieder bezig met zijn eigen gedachten.”

Creatieve advent

Omdat de behoefte aan bezinningsmomenten dus echt aanwezig is bij veel mensen, was het voor het team van de Kleine Kapel duidelijk dat zij die mensen iets moesten bieden, zodat zij juist ook tijdens de adventsperiode ergens mee aan de slag konden. “Dat is ‘creatief van Advent naar Kerst’ geworden,” vertelt Francien. “Een beetje zoals het creatief atelier en het is creatief in de breedste zin van het woord. Elke week komen we met een thema passend bij advent wat in principe iedereen aanspreekt. Je kunt vanuit de inleiding aan de slag gaan met verf en een prachtig schilderij maken, een gedicht schrijven, met de fotocamera op pad gaan en een treffende foto maken, of al mijmerend wandelend tot een mooie gedachte komen. Alles kan, niets moet. Het mag groot of juist klein zijn, heel expressief of lekker voor jezelf. We willen wel graag dat iedereen aan het eind van de week zijn of haar creativiteit deelt. Wat heeft de week jou gebracht, tot welk inzicht ben je gekomen en hoe heb je dat creatief verwerkt? Op deze manier kan iedereen toch de verbondenheid ervaren die ze anders in deze periode in de kerk of familiekring hadden gehad.”

De Kleine Kapel Noetsele is een initiatief van de Protestantse Kerk Nederland en gelegen achter de pastorie aan de Noetselerweg 55. In februari van dit jaar gingen zij open als pioniersplek, waar iedereen tot bezinning, rust en stilte kan komen of een kaarsje kan branden. Zeker in deze corona-tijd maken mensen hier regelmatig en dankbaar gebruik van.

Creatieve Advent

Om meer uitleg te geven en een start te maken met deze vorm van bezinnen houden we twee bijeenkomsten op maandag 23 november, om 15.00 en 19.30 uur. Opgeven voor deze activiteit kan via info@kleinekapelnoetsele.nl of 0548-612595. Meer informatie op www.kleinekapelnoetsele.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden