<p>In een oogopslag is duidelijk waar de inwoners van de gemeente Hellendoorn uit kunnen kiezen. Waar gaat in Haarle de voorkeur naar uit?</p>

In een oogopslag is duidelijk waar de inwoners van de gemeente Hellendoorn uit kunnen kiezen. Waar gaat in Haarle de voorkeur naar uit?

(Foto: Plaatselijk Belang Haarle)

Heeft zon of wind voorkeur in Haarle?

De energietransitie houdt al een paar jaar de gemoederen in het hele land bezig. Landelijk gezien moeten we in 2050 volledig duurzaam leven en in 2030 al een flink eind op weg zijn. Om dat in goede banen te leiden heeft elke gemeente in elke regio in elke provincie opdracht gekregen na te denken over wat zij kunnen doen om de doelstellingen van 2050 te halen.

Door Annemieke van Ipenburg

Haarle - De gemeente Hellendoorn heeft alle Plaatselijk Belangen aangeschreven hier actief over mee te denken. Een rol die Plaatselijk Belang Haarle zeer actief heeft opgepakt. “Toen de gemeente ons vroeg mee te denken hebben we dat gelijk opgepakt,” vertelt Alexander ter Kuile van Plaatselijk Belang Haarle. “De afgelopen twee jaar hebben we al diverse bijeenkomsten gehouden om de inwoners van Haarle te informeren over de mogelijkheden en de gelegenheid te geven hun ideeën over dit onderwerp met ons te delen. De gemeente heeft ons gevraagd hoeveel we willen doen en wat ook daadwerkelijk mogelijk is. Dat hebben we gedeeld met de inwoners, die daarmee aan de slag zijn gegaan.”

Duidelijke keuze

De gemeente heeft alle kernen duidelijk meegegeven welke keuzes er volgens hun zijn. “Dat gaat dan om zon-op-dak, zon-in-de-wei of windmolens. Als Plaatselijk Belang zijn wij hard aan het rekenen gegaan en kwamen tot de conclusie dat we nu met zon-op-dak 10% duurzame energie opwekken. In 2030 kunnen we dat uitgebreid hebben tot 20%. Het zal voor iedereen duidelijk zijn dat we het daarmee niet redden. We kijken daarbij natuurlijk wat wij voor onze eigen kern doen, niet voor de hele gemeente. Om tot een goed advies te komen krijgt elke inwoner van Haarle voor eind november een formulier waarop ze hun keuze door kunnen geven. Het gaat daarbij om drie vragen: willen ze zelf meer energie opwekken? Hoe snel willen ze het percentage verhogen, wat is de ambitie? Willen ze alleen zon, alleen wind of een combinatie van beide? Dat zijn de vragen die de gemeente ons ook gesteld heeft, met daarbij de oproep ook gelijk locaties door te geven voor het eventueel plaatsen van windmolens of het aanleggen van zonneweides. Als dat de opties zijn waar we voor kiezen.”

Formulieren

In heel Nederland is deze discussie gaande en zijn gemeenten, regio’s en provincies aan het kijken welke bijdrage zij kunnen leveren om in eerst in 2030 en later in 2050 aan de eisen te kunnen voldoen. “Wij verzinnen dit allemaal niet zelf,” verduidelijkt Alexander. “De gemeente heeft ons deze vragen gesteld en daarmee zijn wij ‘de boer opgegaan’. We doen ons uiterste best echt alle inwoners van Haarle te bereiken. We schrijven er regelmatig over in onze eigen weekkrant, zijn actief op diverse sociale mediakanalen en verschijnen met enige regelmaat in andere kranten. Binnenkort gaan we dus de formulieren rondbrengen. Per optie hebben we zo uitgebreid mogelijk de voor- en nadelen benoemd, zodat iedereen echt een goede keuze kan maken. Onze eigen voorkeuren houden wij nog voor onszelf, omdat wij niemand willen beïnvloeden.”

Uiterlijk 31 januari moeten de adviezen van alle Plaatselijk Belangen bij de gemeente zijn, die ze dan bespreekt en tot een besluit komt. “We hopen dat de gemeente serieus naar alle ideeën kijkt en we samen tot een goede oplossing komen.”

Een van de projecten die in Haarle in gang is gezet is de ‘zonne-postcoderoos’. Op het dak van Mengvoederbedrijf CAVV zijn zonnepanelen geplaatst en leden van de coöperatie kunnen er zo, zonder zelf zonnepanelen te plaatsen, toch van profiteren en betalen 15 jaar minder voor hun energieverbruik. De postcoderoos werd twee weken geleden door burgemeester Anneke Raven geopend.

Energietransitie

De energietransitie is bedoeld om te bereiken dat we in 2050 volledig duurzaam energie opwekken. In 2030 moet het eerste tussendoel bereikt zijn. De gemeente Hellendoorn heeft dat actief aangepakt door alle inwoners er bij te betrekken, via de Plaatselijke Belangen en andere partijen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden