‘Wordt Nijverdal volgend jaar wel weer de Gagelkoele?’


<p>Prins Twan en adjudant Ramon sloten carnaval dit jaar af bij &#39;In de Gauwe Geit&#39;, waar ze probeerden hun roes uit te slapen. Heeft het zin voor ze nu weer wakker te worden en een volgend feest op poten te zetten?</p>

Prins Twan en adjudant Ramon sloten carnaval dit jaar af bij 'In de Gauwe Geit', waar ze probeerden hun roes uit te slapen. Heeft het zin voor ze nu weer wakker te worden en een volgend feest op poten te zetten?

(Foto: De Gagelkealtjes)

‘Wordt Nijverdal volgend jaar wel weer de Gagelkoele?’

De elfde van de elfde is elk jaar weer traditioneel de officiële aftrap voor het carnavalsseizoen. Nieuwe prinsen en adjudanten worden gekozen, de eerste feestelijke bijeenkomsten vinden plaats. En natuurlijk worden de nieuwe prinsen met veel bombarie op ludieke wijze gepresenteerd aan het grote publiek.

Door Annemieke van Ipenburg

Nijverdal - Maar dit jaar blijft het stil. Strenge corona-maatregelen boren elk idee direct de grond in en halen de animo uit elke fanatieke carnavalvierder. Of toch niet? Op de website van de Haarlese Sukkewottels staat te lezen dat ze in ieder geval geen optocht houden en er geen nieuwe hoogheden gekozen worden. Het carnavalsweekend, 13 en 14 februari, laten zij echter niet onopgemerkt voorbij gaan. Hoe ze dit weekend in gaan vullen maken ze tegen die tijd bekend, als er ook meer bekend is over het corona-virus.

De Gagelkealtjes uit Nijverdal bruisen nog na van de energie die het afgelopen carnavalsfeest heeft opgeleverd. “Mede dankzij de aandacht die Twents Volksblad aan ons heeft geschonken hebben we een ongekend mooi carnavalsfeest gehad,” zegt Twan Schrijver, prins carnaval 2020. “We hebben ontzettend veel geluk gehad dat het allemaal door kon gaan.” Na het grote carnavalsweekend wordt het altijd stil rondom de carnavalsverenigingen, wat niet wil zeggen dat de mensen achter de schermen er dan niet meer mee bezig zijn. “Net als veel andere verenigingen hier uit de gemeente, wilden wij dit jaar onze handen uit de mouwen steken bij allerlei festiviteiten als Bruisend Nijverdal, Dauwpop en bijvoorbeeld de Zwarte Cross,” vertelt adjudant Ramon Engbers. “Dat is ontzettend leuk om te doen, het levert een bijdrage voor de kas op, maar het zorgt er vooral ook voor dat wij een beetje in de spotlight blijven. Dat de mensen zien dat wij niet alleen tijdens die paar dagen in het jaar met de vereniging bezig zijn. Het is ontzettend jammer dat vrijwel alles nu weer stil ligt en dat de festivals en al die andere leuke activiteiten niet door zijn gegaan. En voorlopig niet plaats gaan vinden.”

‘We gaan wel door’

De elfde van de elfde ongemerkt voorbij laten gaan kan volgens de Gagelkealtjes echt niet. “We zijn het aan onze achterban verplicht iets van ons te laten horen. Het liefste gingen we nu op bezoek bij de nieuwe prins en adjudant die wij op het oog hebben en kwamen er woensdag op ludieke wijze mee voor de dag. Toch hebben we er voor gekozen dat dit jaar niet te doen. Als je prins of adjudant wordt, moet je het carnavalsfeest ook echt goed kunnen vieren en dat zit er voorlopig gewoon nog niet in.” Toch laten de heren de moed niet zakken. Het draaiboek voor carnaval 2021 ligt klaar. Als ze mogen en het verantwoord is, kunnen ze binnen een paar dagen een geweldig feest op poten zetten. “We gaan er echt niet vanuit dat dat gaat gebeuren, maar we willen er in ieder geval op voorbereid zijn. Het zou al ongelooflijk mooi zijn als het kindercarnaval door zou kunnen gaan. Daar beleven elk jaar weer zo ontzettend veel kinderen zo veel plezier aan.” Aan enthousiasme ontbreekt het Twan en Ramon in ieder geval niet. Ze klinken alsof ze in de startblokken staan om een geweldig carnavalsfeest te vieren.

“We bedenken nu andere dingen om mensen toch het carnaval te laten beleven,” gaat Twan verder. “Daarvoor zijn we onder andere bezig met een speciaal voor ons gebrouwen drankje, dat we hopelijk over een paar weken kunnen presenteren. Dan hebben alle carnavalsvierders in Nijverdal iets tastbaars waar ze van kunnen genieten terwijl ze terugdenken aan het geweldige feest van dit jaar.”

Meer berichten