Twee jaar geleden konden alle leerlingen nog heerlijk op schoolreis. Hoe zal dat dit jaar gaan? Vorig schooljaar viel dat voor velen in het water...
Twee jaar geleden konden alle leerlingen nog heerlijk op schoolreis. Hoe zal dat dit jaar gaan? Vorig schooljaar viel dat voor velen in het water... (Foto: Basisschool 't Heem)

'Het lukt nog steeds met de bezetting'

Via de diverse media bereiken ons berichten dat het aantal corona-besmettingen maar stijgt en stijgt. Ook in mijn directe omgeving hoor ik van steeds meer mensen dat ze zich hebben laten testen of zelfs dat ze besmet zijn geraakt. Ik laveer er tussendoor, kan nog gewoon werken en mijn kinderen huppelen elke dag nog vrolijk naar school.

door Annemieke van Ipenburg

Nijverdal/ Hellendoorn - Maar hoe zit dat eigenlijk in de rest van de gemeente? Ik heb nog niets gehoord over scholen die dicht zitten of klassen die noodgedwongen naar huis gestuurd moeten worden, omdat er geen leerkracht voor de klas staat. Een belrondje langs diverse scholen en een aantal scholenstichtingen leert me dat er in onze gemeente nog geen dramatische maatregelen getroffen zijn.

Buitenschoolse activiteiten

Stichting Varietas, waar basisscholen ‘t Heem, De Peppel en Reggewinde (met twee locaties) onder vallen, heeft in ieder geval alle buitenschoolse activiteiten afgelast.

“Dan moet je denken aan een klassenfeest, bezoek van buiten tijdens de kinderboekenweek. Extra dingen die buiten het reguliere onderwijs vallen. Er mogen geen ouders in de school, ook niet om te helpen met knutselen of andere activiteiten. Dat heeft grote invloed op het wekelijkse programma bij die scholen. Maar gelukkig krijgen we de bezetting nog steeds rond en hoeven we geen kinderen naar huis te sturen.”

Voor Stichting Ieder Kind Telt, met basisscholen De Es, De Schaapskooi, Prinses Beatrix, Prinses Marijke, De Meander, De Veenbrug, Jan Barbier, De Bongerd, Talentrijk, De Ark en De Brug, is de situatie min of meer hetzelfde. Hoe meer scholen er bij de stichting horen, hoe groter natuurlijk de kans dat er problemen optreden, maar vooralsnog is dat gelukkig niet het geval.

Stichting Katholiek Onderwijs Twenterand geeft aan dat er toch wel regelmatig een leerkracht afwezig is op een van hun scholen. Zij zijn de overkoepelende stichting van De Rietslenke, St. Sebastianus, De Triangel en De Wingerd. Zij maken zich zorgen over het verloop tijdens de herfst- en winterperiode, wanneer er natuurlijk meer mensen verkouden en grieperig zijn.

“Voor nu zijn er geen problemen, maar het feit dat iedereen met klachten thuis moet blijven en zich eerst moet laten testen, kan op termijn natuurlijk wel problemen opleveren. Zeker nu we het koude, natte seizoen ingaan.”

Reggesteyn

Een heel andere tak van sport is toch wel het voortgezet onderwijs. Jongeren die (waarschijnlijk) meer kans hebben besmet te raken en de besmetting door te geven, zitten op een school met veel meer leerlingen dan de gemiddelde basisschool. Allemaal factoren die het risico toch lijken te vergroten. Op school moeten alle leerlingen en leraren een mondkapje dragen, bij de ingangen staan desinfectiezuilen om je handen te reinigen en natuurlijk wordt iedereen geacht anderhalve meter afstand te houden. Tot nu toe zijn hier ook nog geen grote problemen.

Meer berichten