Gezellig met z'n allen aan één grote tafel zitten kan even niet meer. Op afstand bij elkaar zijn gelukkig nog wel.
Gezellig met z'n allen aan één grote tafel zitten kan even niet meer. Op afstand bij elkaar zijn gelukkig nog wel. (Foto: Stichting De Welle)

'We blijven kijken naar wat wél kan'

Door de strengere maatregelen in verband met het oplopen van de corona-besmettingen ziet ook Stichting De Welle zich genoodzaakt bepaalde activiteiten stop te zetten. Een grote groep vrijwilligers valt binnen de risicogroep en voor een deel daarvan voelt het niet goed op dit moment als vrijwilligers aan het werk te zijn. Daar tegenover staat dat diverse activiteiten stop gezet zijn en daarvoor dus minder vrijwilligers nodig zijn.

door Annemieke van Ipenburg

Nijverdal - “Je zou kunnen zeggen dat er een soort natuurlijk evenwicht ontstaat,” zegt Saskia Schreurs van Stichting De Welle. “Maar dat is niet op alle vlakken zo. Als vrijwilligersorganisatie zetten wij ons altijd in vraag en aanbod op het gebied van vrijwilligerswerk bij elkaar te brengen. Nu we onze activiteiten in de socio-ruimtes niet kunnen voortzetten, zijn we naarstig op zoek naar alternatieven. Net als in het voorjaar zien we eenzaamheid ontstaan en lopen mensen tegen praktische problemen aan.”

Tijdens de eerste ‘lockdown’ heeft Stichting De Welle de facebookpagina ‘Coronahulp HellendoornDoet!’ gelanceerd. Mensen kunnen hier vraag en aanbod plaatsen en reageren als er iets op hun van toepassing is. “Die pagina hebben we weer nieuw leven ingeblazen. Er is een paar maanden weinig behoefte aan geweest, omdat we allemaal iets vrijer waren in ons doen en laten, maar nu zie je dat er weer meer hulpvragen komen. Wat ik gaaf vind, is dat er op die pagina mooie alternatieven ontstaan. Mensen die kinderen oproepen tekeningen te maken voor ouderen in verzorgingshuizen, om de boel een beetje op te fleuren. Iemand zamelde tijdschriften in en bezorgde die bij mensen die dat goed konden gebruiken. Er ontstaan echt heel mooie dingen.”

Naast de facebookpagina kunnen de mensen weer terecht bij de telefonische hulplijn van Stichting De Welle, Evenmens en de gemeente Hellendoorn. “Die hulplijn hebben we inderdaad ook weer geopend. We werken nauw samen met de gemeente, Evenmens, Mee en Avedan om de hulpvragen op de juiste plaats te neer te leggen zodat we hulp op maat kunnen bieden. Daarbij zijn de praktische zaken vaak heel concreet. (Dreigende) eenzaamheid is een heel ander verhaal. En toch is het een heel belangrijk onderdeel van ons werk. We, de medewerkers van De Welle, hebben ook in deze tijden veel (telefonisch) contact met de inwoners van jong tot oud. We gaan nog steeds op huisbezoek bij inwoners die het echt nodig hebben. In het gesprek om te kijken waar de behoefte ligt vragen we met name door naar de oorzaak van eenzaamheid of van de andere ervaren problemen. Aan de hand hiervan kijken we wat het beste bij die inwoner past en hoe we kunnen zorgen voor een structurele oplossing. Dit doen we vanuit de methodiek ‘positieve gezondheid’. Juist in deze tijd zie je dat er meer negatieve gevoelens spelen. Natuurlijk kan in deze tijd niet alles doorlopen zoals we gewend zijn, maar we kunnen dus wel deze aangepaste activiteiten inzetten. Ook hebben wij verbinding met veel organisaties die we in kunnen zetten om tot een goede oplossing te komen. Zo blijven we continu aanpassen en kijken naar wat wél kan om mensen op alle mogelijke manieren te ondersteunen. Met computer en internet of gezelschap. En het blijft gewoon fijn even echt met iemand te praten.”

Stichting De Welle houdt zich al jaren bezig met het verbinden van vraag en aanbod op het gebied van vrijwilligerswerk, onder de naam HellendoornDoet!. Op dit moment is de vacaturebank gesloten, maar ze zijn volop aan het kijken hoe ze die op een goede manier weer kunnen openen. De facebookgroep ‘Coronahulp HellendoornDoet!’ is voor nu een goed werkend alternatief.

Telefonische hulplijn

De telefonische hulplijn is een initiatief van Stichting De Welle, Evenmens en de gemeente Hellendoorn. Elke werkdag kan iedereen van 9.00 tot 16.00 uur bellen met 0548-638810 of 0548-638830 om praktische zaken te bespreken, maar zeker ook om gewoon even van je af praten.

Meer berichten