<p>Willemien is er helemaal klaar voor professionals in teamverband of individueel online training te geven. (Foto: Meydesign)</p>

Willemien is er helemaal klaar voor professionals in teamverband of individueel online training te geven. (Foto: Meydesign)

(Foto: Meydesign)

'Blijf mentaal gezond, zeker nu'

Vorige week schreef ik een blog over hoe fijn het is alles van je af te schrijven. Aanleiding daarvoor was de schrijfwedstrijd van ZINiN Taal met als thema ‘corona’. Ik was het niet echt van plan, maar voor ik het wist had ik alle frustratie van me afgeschreven en mijn verhaal ingestuurd.

Door Annemieke van Ipenburg

Nijverdal/ Hellendoorn - Een paar dagen later las ik een blog van Willemien Berkenbos. Zij geeft trainingen en coaching en laat haar deelnemers daar vaak bij schrijven. Ook hier was de strekking ‘schrijf het van je af’. Perfect natuurlijk om eens met haar te gaan praten hoe zij dat doet in deze rare corona-tijd.

“Ik had net nieuwe modules ontwikkeld en wilde er mee ‘de boer opgaan’, toen de nieuwe maatregelen afgekondigd werden,” vertelt Willemien. “Dat was even schakelen. Als ik niet meer bij bedrijven over de vloer kan komen of mensen bij mij aan de keukentafel uit kan nodigen, hoe kan ik mijn trainingen dan wel geven?” Omdat de mensen het schrijven toch zelf moeten doen en dat online ook goed kan, besloot Willemien online trainingen te geven. “Dat leek me niet zo makkelijk, maar viel me erg mee. Bij trainingen en coaching ben ik me altijd erg bewust van de signalen die de deelnemers en ikzelf uitstralen en ik creëer een omgeving waarin de meeste mensen zich prettig en veilig voelen, zodat ze hun verhaal op papier kunnen zetten.”

Daar kan ik me wel wat bij voorstellen. Ik schrijf dagelijks verhalen van anderen op, voor de krant of webteksten en blogs voor ondernemers die daar zelf niet de tijd of het talent voor hebben. Het liefst ga ik naar die mensen toe, zodat zij in hun eigen vertrouwde omgeving hun verhaal kunnen doen. En ik de sfeer kan proeven. Nu we niet meer zoveel persoonlijke contacten mogen hebben en vrijwel alles via telefoon gaat, merk ik dat de verhalen minder indringend zijn. “Mij is dat erg meegevallen. Ik werk natuurlijk wel met beeld en dat scheelt. De signalen van mijn deelnemers komen goed over en die van mij ook, kreeg ik terug.”

Trainingen

De trainingen van Willemien zijn er niet opgericht jouw schrijven te verbeteren. Helemaal niet eigenlijk. Het is een van de middelen die zij inzet en waar ze veel succes mee boekt. “Mijn trainingen zijn vooral gericht op mensen die meer uit zichzelf willen halen, die vastlopen in waar ze mee bezig zijn. Een paar weken geleden gaf ik een inspiratie-dag bij ‘de Uitkijk’. Onder het motto ‘versterk jezelf, schrijf je eigen plan’ gingen de deelnemers aan de slag met ontwikkelvragen. Door gevarieerde oefeningen (Career Story Interview) word je je bewuster van je eigen verhaal en door je creatieve denkvermogen aan te spreken, ga je nieuwe kansen en perspectieven zien. Dat geeft je veel inzicht in je eigen effectiviteit, je krijgt meer structuur en ontspanning en daardoor meer plezier en energie. Schrijven is daarbij het hulpmiddel en hoe je schrijft is niet van belang.”

Willemien geeft niet alleen trainingen aan individuele deelnemers, ze coacht ook teams binnen bedrijven en heeft een speciale band met onderwijsprofessionals. “Ik werk zelf al jaren in het onderwijs, wat het mij mogelijk maakte specifiek voor deze doelgroep een training op te zetten, die natuurlijk ook in andere beroepsgroepen toegepast kan worden. In deze training ga ik vooral in op methodiek en werkvormen voor docenten en (studie-)loopbaanbegeleiders/mentoren. Ze werken aan professionele en persoonlijke ontwikkeling waarmee ze inspiratie en inzichten krijgen voor de begeleiding van hun leerlingen.”

berkenbostrainingencoaching.nl

Meer berichten