De in het artikel genoemde koren in betere tijden. Ze zaten vol plannen voor dit jaar; jubileumviering, proms-concert gewoon gezellig samen zingen...
De in het artikel genoemde koren in betere tijden. Ze zaten vol plannen voor dit jaar; jubileumviering, proms-concert gewoon gezellig samen zingen... (Foto: Eigen foto's)

'Online repeteren werkt gewoon niet'

Op de websites van diverse koren zag ik mooie en optimistische plannen staan aan het begin van het nieuwe zangseizoen. De coronastilte werd afgeschud, repetities konden van de tuin weer naar overdekte ruimtes. Het was niet optimaal, klonk anders, maar er kon in ieder geval gezongen worden.

Door Annemieke van Ipenburg

NIjverdal/Hellendoorn
Hoe anders is dat nu. De repetitieruimtes blijven leeg en stilte daalt over de gemeente. “We hebben nog wel onderling contact,” vertelt een van de leden van gospelkoor Shine. “Online repeteren gaat niet, dat klinkt nergens naar, maar we bespreken bijvoorbeeld wel muziekstukken online. Onze dirigent André zoekt die stukken uit en leidt het gesprek. Zo blijven we gelukkig met elkaar in contact, ook al kunnen we dan niet meer zingen. Na de zomervakantie zijn we in een kerk weer met de repetities begonnen, zodat we voldoende afstand konden houden. Heerlijk natuurlijk dat we weer konden zingen, maar het was toch niet optimaal. Het klinkt heel anders als je zover van elkaar af staat.”

Dirigent André heeft alle zangers van het koor gevraagd een muziekstuk te zingen en dat te filmen, zodat hij er een mooie compilatie van kan maken. Zo hebben ze straks toch een mooie herinnering aan deze bizarre tijd.

Stip op de horizon

Wat voor alle koren belangrijk is, is een doel om naar toe te werken. Een mooi concert, een speciaal optreden, anderen een plezierige dag bezorgen. “Alle plannen die we hadden, liggen voorlopig stil,” zegt Jan Buwalda van het Nijverdals Mannenkoor. Begin dit jaar schreef ik nog een artikel over het ‘proms-concert’ waar diverse koren en muzikanten aan mee zouden doen. “We kunnen gewoon geen risico nemen. We zijn in augustus weer met repeteren begonnen in de tuin van een van onze leden en later in de Padua-kerk. Dat ging allemaal prima en we zouden misschien door kunnen gaan, maar een deel van onze leden valt zelf in de risicogroep of ze hebben een partner die daar in valt, zodat ze geen risico nemen en niet meer repeteren. Heel begrijpelijk. Het is sowieso vreemd en het repeteren voelt doelloos, zo zonder concerten op de agenda. Het is belangrijk een stip op de horizon te hebben, ergens naar toe te werken. Voorlopig is het afwachten. We hebben nu plannen voor een voorjaarsconcert in 2021, waar we muziek voor hebben uitgezocht. Totdat we weer kunnen repeteren houden we belrondes, zodat we toch met elkaar in contact blijven.”

Besmettingen in het koor

Voor Die Regghe Sangers ligt de situatie nog wat anders, vertelt Gerrit Nekkers. “We hebben één keer gerepeteerd in gebouw Sion in Hulsen, maar het voelde niet goed. We hadden ruimte genoeg en de ventilatie is er prima, maar met opruimen en dergelijke kom je toch eigenlijk te dicht bij elkaar. Omdat we er allemaal wel zo over dachten, hebben we al vrij snel besloten dit jaar niet meer samen te komen. Een goede beslissing bleek later, want twee van onze leden zijn besmet. Niet van het zingen, de besmetting komt ergens anders vandaan, maar toch niet fijn. Zo komt het ineens heel dichtbij en het maakt de sfeer nog minder prettig. Gelukkig lijkt het met de besmette personen de goede kant op te gaan, maar net als veel andere leden, vallen ze wel in de risicogroep. We houden regelmatig onderling contact met alle leden en dat doet ons allemaal goed, maar het is zo jammer dat we niet samen kunnen zingen.”

Geen jubileumviering

Popkorn wilde dit jaar het 25-jarig jubileum uitbundig vieren. Dat liep wel even anders. “We bekijken de situatie per week,” vertelt Elisabeth Beeris, voorzitter van Popkorn. Elke keer als we iets verder op de zaken vooruit liepen, moesten we weer terugkomen op onze besluiten. Na de laatste persconferentie hebben we als bestuur online overlegd hoe we verder konden gaan. We repeteren sinds de zomervakantie in de Smidse. Dat is een mooie grote, hoge ruimte, waar we zonder al te veel risico prima konden repeteren. We hebben 40 leden, waarvan er vijf of zes al snel aangaven geen risico te willen lopen en dus niet meer kwamen. Concreet betekende dat, dat we meestal met zo’n 25 mensen repeteerden. Dan mis je toch mensen. En nu zouden we in nog kleinere groepen moeten zingen, dat is gewoon niet haalbaar. Net als bij andere koren ligt de leeftijd van diverse zangers bij ons ook in de risicogroep en met alle recente ontwikkelingen wil niemand risico nemen. We gaan gewoon voor een geweldig 2021!”

Meer berichten