<p>Landgoed Schuilenburg leent zich bij uitstek voor een presentatie en wandeling over de geschiedenis van deze omgeving.</p>

Landgoed Schuilenburg leent zich bij uitstek voor een presentatie en wandeling over de geschiedenis van deze omgeving.

(Foto: landgoed Schuilenburg)

Ontdek verborgen geschiedenis Schuilenburg in het landschap

Geschiedenis is voor veel mensen niet echt het meest favoriete vak op school. Maar wat nou als het gaat om de geschiedenis in je eigen achtertuin? Neem bijvoorbeeld ‘Schuilenburg’.

Door Annemieke van Ipenburg

Hellendoorn - “Op het terrein zie je er niet veel meer van, maar hier ligt zeker zes eeuwen historie,” zegt Cees Ortelee. Cees is een van de mensen die zich verdiept heeft in de geschiedenis van Schuilenburg. “Die interesse is min of meer spontaan ontstaan,” vertelt hij. “Als beleidsmedewerker bij de gemeente Hellendoorn kwam ik in contact met Harrie Hendriks Boers, de eigenaar van Schuilenburg. Hij wilde graag de geschiedenis van het landgoed tonen in zijn wagenschuur. Wat begon met een A4-tje groeide uit tot een heel boekwerk. Ik raakte geboeid en begon allerlei boeken over Schuilenburg te lezen. Het was als een oliedruppel in een plas water, het werd steeds groter.”

Veel kennis in presentatie

De kennis die Cees vergaard heeft over de geschiedenis van Schuilenburg deelt hij in een interessante presentatie op zondag 18 oktober. Aan de orde komen groei en verval, wie waren de eigenaren/ bewoners, wat was de betekenis van de locatie aan de Regge en de Twentse weg? Na de presentatie binnen en een lekkere lunch volgt een gidswandeling over het terrein en de hof van voormalig kasteel Schuilenburg. Wil je wel eens wat meer te weten komen over de historie van Schuilenburg en directe omgeving, dan is dit je kans (natuurlijk nemen ze de richtlijnen van het RIVM in acht en dat verwachten ze ook van de bezoekers).

“De werkelijkheid van nu, is niet die van zes eeuwen geleden. Om die geschiedenis inzichtelijk te maken laat ik bij de presentatie veel kaartmateriaal zien en vertel ik hoe mensen in het landschap diverse dingen kunnen ontdekken. Tijdens de rondwandeling over landgoed, tot aan de schutkolk, laat ik wat van die plekken zien en vertel ik nog meer over de geschiedenis. Er is zo veel te zien en te vertellen over een groter gebied, dat er op afspraak in het weekend ook een arrangement met fietstocht mogelijk is.”

Landgoed Schuilenburg

Tegenwoordig is Landgoed Schuilenburg het middelpunt van gezelligheid en feest maar het heeft een roemrucht verleden. In 1125 wordt Schuilenburg voor het eerst genoemd en in de eeuwen die volgen worden er meldingen gemaakt van verval en wederopbouw.

Praktisch

De presentatie en wandeling vinden plaats op zondag 18 oktober van 10.00 tot 15.00 uur. Deelname kost 26,50 euro p.p. Boeken kan via www.ticketkantoor.nl/shop/historie-18-10. Er kunnen slechts 15 personen deelnemen, dus wees er op tijd bij.

Meer berichten