Een van de bronzen klokken die binnenkort gerestaureerd moet worden. Machtig om te zien en oorverdovend als je er naast staat tijdens het luiden.
Een van de bronzen klokken die binnenkort gerestaureerd moet worden. Machtig om te zien en oorverdovend als je er naast staat tijdens het luiden. (Foto: 'n Oalen Griezen)

'We willen klokken wel blijven luiden'

De oproep ‘Steun ‘n Oalen Griezen met de actie Rabo ClubSupport’ kriebelt mijn nieuwsgierigheid. Vooral het stukje ‘uit onderzoek blijkt dat er mogelijk scheuren in de klokken zullen ontstaan. Een kostbare restauratie is waarschijnlijk onvermijdelijk’. Als het niet zeker is, waarom dan deze oproep?

Door Annemieke van Ipenburg

Hellendoorn - In de kerk legt het bestuur van de stichting ‘Noabers van ‘n Oalen Griezen’ mij dit uit. Jeroen Piksen (secretaris), Jan Podt (penningmeester) en Tineke van Buren (voorzitter) spreken alle drie vol passie over de kerk. Over het feit dat de kerk al meer dan 900 jaar oud is en wat deze kerk betekent voor de gemeenschap. “Een paar jaar geleden hebben wij de stichting opgericht, om geld in te zamelen voor het onderhoud van de kerk,” vertelt Jeroen. “Subsidies die we krijgen omdat het een rijksmonument is en bijdragen van de Protestantse Gemeente Hellendoorn zijn niet toereikend. Jaarlijks doneren wij als stichting een bedrag voor een specifieke restauratie of voor een bepaald thema.”

Kerk van alle inwoners

“De drie klokken stammen uit de zestiende eeuw en luiden op gezette tijden voor het hele dorp Hellendoorn,” vult Tineke aan. “Zo beschouwd zijn de klokken van alle inwoners. Door de klepelaanslagen treedt slijtage op, wordt de klok op bepaalde plekken ‘dun’. Als we dat niet tijdig restaureren kan de klok scheuren en moeten we hem opnieuw laten gieten. Daar zijn aanzienlijk meer kosten aan verbonden. Bovendien heeft de klokkenstoel, die uit diezelfde tijd stamt, groot onderhoud nodig.”

“Om de 71.000 euro die nodig is bij elkaar te krijgen, moeten we deze actie echt bij iedereen onder de aandacht brengen,” merkt Jan op. Natuurlijk moet ik de klokken even bekijken, dus gaan we via de smalle trap de toren in. “De klokken kunnen alleen via een galmgat naar buiten,” laat Jan zien. “Vroeger konden ze in de toren naar beneden, maar die is tijdens de restauratie dicht gemetseld.” De klokken zijn imposant en als Jeroen zacht laat zien waar de klepelaanslag ‘schade’ aanbrengt galmt het door de toren. Dat is niets vergeleken bij het geluid als de klok echt begint te slaan. Daar hadden we geen rekening mee gehouden!

Blikvangers

Echte blikvangers in de kerk zijn de gebrandschilderde glas-in-loodramen. Drie grote, hoge ramen vertellen het verhaal van het nieuwe testament, zes kleinere ramen beelden het oude testament uit. Als niet-kerkganger ken ik de bijbel niet echt goed, maar met de uitleg van Tineke komt het verhaal tot leven. “De ramen zijn allemaal nog in redelijk goede staat, maar moeten binnenkort wel onderhoud hebben. Wat we wel bijzonder vinden, is dat deze ramen er in 1962 (grote restauratie van de kerk -red.) niet in zaten. Tijdens graafwerkzaamheden is toen gebrandschilderd glas gevonden en Koninklijke Ten Cate Nijverdal heeft vervolgens de grote ramen geschonken. In navolging daarop hebben gemeenteleden de kleinere ramen bij elkaar gespaard. Glazenier en kunstenaar Jan Schoenaker die ze maakte had tekeningen op ware grootte waar hij mee werkte en die hebben wij nu.” “Die kunnen we wel een keer tentoonstellen,” zegt Jan. “Samen met andere voorwerpen die we in de loop der jaren verzameld hebben.” Om in aanmerking te komen voor subsidie van ‘Het verhaal van Overijssel’ hebben ze diverse historische elementen met betrekking tot de kerk op papier gezet en ze willen daar een boek van maken.
De stichting ‘Noabers van ‘n Oalen Griezen’, mag meedoen aan de jaarlijkse actie ‘ClubSupport’ van de Rabobank. Kijk voor meer informatie op www.oalengriezen.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden