'Zo'n groot hotel hoort niet op die plek'


<p>Het enige hotel waar op de Sallandse Heuvelrug nog meer dan genoeg plaats voor is... (Foto: Annemieke van Ipenburg)</p>

Het enige hotel waar op de Sallandse Heuvelrug nog meer dan genoeg plaats voor is... (Foto: Annemieke van Ipenburg)

(Foto: A. van Ipenburg)

'Zo'n groot hotel hoort niet op die plek'

Ruim twee jaar geleden werden de inwoners van de gemeente Hellendoorn opgeschrikt door het bericht dat er langs de toegangsweg, tegenover de Paarse Poort, een groot hotel zou komen. Sommige mensen waren direct enthousiast, anderen trokken zich van verbijstering de haren uit het hoofd. Was het een storm in een glas water?

door Annemieke van Ipenburg

Hellendoorn - Het hotel is nog niet gebouwd. Sterker nog, er is nog niet eens een vergunning voor. Terwijl in de eerdere berichtgeving toch positieve geluiden vanuit het gemeentebestuur klonken. Is er dan toch niet zoveel behoefte aan een hotel? Hebben we genoeg overnachtingsmogelijkheden voor toeristen? Ergens heeft zich blijkbaar toch iets geroerd, want Platform Duurzaam Hellendoorn heeft begin augustus de gemeenteraad geadviseerd zorgvuldig met onze Sallandse Heuvelrug om te gaan.

Niet alleen het hotel

“We maken ons niet alleen zorgen over de mogelijke bouw van een hotel,” vertelt Jan Nije Bijvank. “Er zijn meer ontwikkelingen die volgens ons niet wenselijk zijn en dat hebben wij in ons advies verwoord. Zo weten we van Staatsbosbeheer dat er steeds meer aanvragen komen om evenementen in het natuurgebied te houden. Dat snappen wij wel, het is een prachtige omgeving! Maar voor de meeste evenementen, die niet specifiek aan de natuur gerelateerd zijn, hebben we binnen onze gemeentegrenzen ook andere heel geschikte en mooie gebieden.”

In hun advies halen zij het in 2016 vastgestelde Beheerplan Natura 2000 aan, waarin staat dat de centrale heide als hoofdfunctie natuur heeft en een functie voor de rustzoekende recreant. Sportieve recreatie vindt zoveel mogelijk buiten het nationaal park plaats. “Dat geldt niet voor de evenementen die al jaar en dag daar gehouden worden,” verduidelijkt Jan. “Het gaat ons er niet om dat we alles weren, maar wel dat we er zorgvuldig mee omgaan. Neem bijvoorbeeld de mountainbike routes. Het is natuurlijk geweldig dat die door dit prachtige gebied gaan, maar we moeten de belasting voor de natuur en de dieren die er leven niet vergeten.”

Hotel

“Toen wij de over plannen hoorden voor de bouw van een nieuw hotel, op dié plek, hebben wij elkaar even verbijsterd aangekeken. Het moest een ‘landmark’ worden, 40 tot 50 meter hoog, aan de toegangsweg naar onze Sallandse Heuvelrug. Wat zou dat betekenen aan lichtvervuiling voor de Sterrenwacht, die juist gebaat is bij het donker? En is de Paarse Poort niet juist dé ‘landmark’ bij uitstek voor dit gebied? Als er behoefte is aan een hotel zien wij dat liever in het centrum, waar de lokale ondernemers er meer profijt van hebben. Maar onderzoek die behoefte, want de hotels die er waren zijn niet voor niets gesloten...”

Platform Duurzaam Hellendoorn pleit juist nu voor extra overleg met alle betrokken partijen, omdat veel evenementen en activiteiten door de diverse corona-maatregelen stilliggen.

Meer berichten