<p>Bj&ouml;rn legt uit wat de bedoeling is, tijdens een les/repetitie begin dit jaar. &nbsp;(Foto: A. van Ipenburg)</p>

Björn legt uit wat de bedoeling is, tijdens een les/repetitie begin dit jaar.  (Foto: A. van Ipenburg)

(Foto: A. van Ipenburg)

'Welke programma's kijk jij eigenlijk?'

Hoe kun je een belangrijk deel van de kijkcijfers bepalen, als je eigenlijk nooit tv kijkt? Het stuk tekst dat de nieuwe leerlingen van de Jeugdtheaterschool moeten leren voor de kennismaking maakt wel wat duidelijk, maar nog lang niet alles. Wat onwennig melden de nieuwelingen zich bij de Smidse, kinderen die al langer meespelen stappen vol bravoure naar binnen.

door Annemieke van Ipenburg/Tekststroom

Nijverdal - Björn heet iedereen welkom en legt zowel voor de nieuwe leerlingen als hun ouders uit wat de intentie van de Jeugdtheaterschool Nijverdal is en hoe het cursusjaar ongeveer zal verlopen. “Het belangrijkste is toch wel dat de kinderen plezier hebben. Wij schrijven onze stukken zelf, zodat elke speler een even belangrijke rol heeft. In de meeste ‘kant-en-klare’ stukken is er één hoofdrol, soms zijn er twee. Dat is zeker voor kinderen niet echt leuk, die willen allemaal evenveel spelen.”

Onmisbaar

“Maar,” zegt hij, terwijl hij kinderen en ouders doordringend aankijkt. “Dat betekent dat we na het het verdelen van de rollen eigenlijk niemand meer kunnen missen. Iedereen heeft zijn eigen rol en die rol is net zo belangrijk als elke andere rol. Als een kind dan ineens niet meer mee wil doen, valt het hele stuk in het water.” Toch zie ik een twinkeling in zijn ogen en de kinderen die al langer deel uit maken van de theatergroep lijken niet echt onder de indruk. “Gelukkig maken we het altijd zo leuk, dat bijna niemand ons zomaar in de steek laat.”

Tekst leren

Voor de kennismakingsles moesten alle kinderen een tekst leren en liedje oefenen. “Dat doen we, zodat de kinderen een goed idee krijgen waar ze aan beginnen. Het is min of meer een gewone les, zodat de nieuwe leerlingen echt een goed beeld krijgen van hoe het is. We hebben er niets aan een mooier beeld te geven, want dan haken de kinderen juist na twee of drie keer af.”

Dat lijkt met deze groep niet te gebeuren. De kinderen lopen over van enthousiasme en verlaten de Smidse met een vrolijke rode blos.

Hoewel de kennismakingsles geweest is, kunnen kinderen zich nog aanmelden, want de ideale groepsgrootte is 15 en die hebben ze nog niet. De lessen/repetities beginnen op woensdag 23 september (van 16.30 tot 18.00 uur in de Smidse), maar nieuwe leerlingen kunnen tot de herfstvakantie instromen. Kijk op de site voor meer informatie.

jeugdtheaterscholen.nl

Meer berichten