<p>De familie Immink stapt zaterdag op de fiets om samen met Lynn geld op te halen voor onderzoek naar Slc6a1 en de ziekte meer onder de aandacht te brengen. (A. van Ipenburg)</p>

De familie Immink stapt zaterdag op de fiets om samen met Lynn geld op te halen voor onderzoek naar Slc6a1 en de ziekte meer onder de aandacht te brengen. (A. van Ipenburg)

(Foto: A. van Ipenburg)

Lynn fietst voor zusje Yva

Als je de kinderen zo heerlijk in de tuin ziet spelen, is het onduidelijk welke van de meiden een ontwikkelingsachterstand heeft. Toch is dat voor de jongste, Yva (2), het geval. Een 'foutje' in haar dna, op het Slc6a1-gen, geeft haar die achterstand en mogelijk epileptische aanvallen.

Daarle - "Yva loopt sinds kort," zegt moeder Marieke Immink. "Praten doet ze nog niet, maar dat begint te komen." "Toen wij de diagnose van Yva kregen, waren er wereldwijd 50 mensen met deze aandoening," vertelt vader Adriaan. "En bij Yva zit het op een unieke locatie in het gen, dus is het nóg anders."

Lynn, Myrthe en Yva komen even gezellig bij ons zitten. Lynn is enthousiast over de fietstocht. "Ik ben dol op fietsen," zegt ze. "En ik mag op school centjes ophalen." Vader en moeder lachen.

"We zijn deze actie gestart naar aanleiding van een Amerikaanse actie 'miles for a cure'," legt Marieke uit. "Je legt vier mile af en probeert daarmee zoveel mogelijk geld in te zamelen. Om het onderzoek te starten is vier miljoen dollar nodig, vandaar vier mile. Dat is ongeveer 6,5 kilometer. Voor ons volwassenen is dat niet echt een inspanning, maar voor de kinderen wel. Op 6 september zijn we de actie gestart via 'go fund me' en voor we het wisten hadden we ons streefbedrag al bijna bereikt." "Het is zo hartverwarmend dat al die mensen geld geven," voegt Adriaan toe.

"Lynn vroeg op een gegeven moment wanneer we centjes op gingen halen. Om het voor haar tastbaarder te maken hebben we een spaarpot gekocht, waar het geld in kan dat mensen, opa en oma bijvoorbeeld, zo geven. En ze mag op school collecteren."

Doneren kan via www.gofundme.com/f/op-weg-voor-een-betere-toekomst-met-slc6a1. Hier staat ook de route die de familie Immink zaterdag 26 september gaat fietsen.

Meer berichten