Marc van Coeverden in zijn outfit als de 'Black Baron', zijn inspiratiebron die leidde tot een succesvolle, lokale bierbrouwerij.
Marc van Coeverden in zijn outfit als de 'Black Baron', zijn inspiratiebron die leidde tot een succesvolle, lokale bierbrouwerij. (Foto: eigen foto)

'Mijn bier staat op de kaart, dat is geweldig!'

In deze krant stond op 21 september 2019 het verhaal over de Nijverdalse bierbottelarij en mineraalwaterfabriek van Herman Vierdag. Rond 1900 was deze gevestigd aan de Salomonsonstraat, waar Herman regelmatig gesignaleerd werd met lange zwarte jas en bijpassende bolhoed. En hoe dit, samen met zijn eigen adellijke afkomst, 120 jaar later de inspiratiebron voor Marc van Coeverden was om zijn Nijverdalse ‘Black Baron’ bier te brouwen en tot een succes te maken.

door Peter Schavemaker

Nijverdal - Hij begon hiermee in Enschede, maar een jaar later is er voor Marc veel veranderd.

Nadat je brouwerij eerder in Enschede was gevestigd, heb je een nieuw pand betrokken aan de Lochtersweg 59-10, op het industrieterrein, schuin tegenover de kringloopwinkel. “Dat is een goede plek, iedereen fietst hierlangs onderweg van en naar de kringloopwinkel en de Gamma verderop,” vertelt Marc. Op de begane grond van brouwerij Black Baron worden op dit moment de brouwketels aangesloten en op de eerste etage is een gezellige ontvangstruimte te vinden, vol gehangen met zwarte bolhoeden. “De eerste etage is het domein van mijn vrouw,” lacht Marc. “Ze houdt niet echt van bier, maar werkt wel vol trots en enthousiasme mee. Zij heeft het idee van de bolhoeden bedacht en de herenkamer uitstraling, als referentie aan de Black Baron.”

Vorige keer spraken we over je wens om Op Nijverdal je brouwerij te openen, zodat het zichtbaar zou zijn voor het publiek om zo ook brouwdemonstraties te kunnen geven. “Het zou leuk zijn geweest als de brouwerij op die manier een toeristisch punt zou zijn geworden. Ik mag hier geen detailhandel voeren of op zaterdag de brouwerij openstellen voor publiek, dat is jammer. Nijverdal heeft, sinds 120 jaar, weer echt in Nijverdal gebrouwen bier. Brouwdemonstraties in dit nieuwe pand zijn nog steeds een idee. Op Nijverdal zou mooi zijn geweest, maar met vergunning had ik dat nooit voor elkaar gekregen.”

Hij grinnikt. “Ook hier dacht men, vooraf, dat ik in grootte een Grolsch-brouwerij wilde openen. Hoeveel afvalwater ik ging lozen en hoeveel vrachtwagens zouden er dagelijks komen, waren vragen rond de milieueffectrapportage. Mijn brouwerij is als een grote pan soep die ik een paar keer per maand ga koken.” Black Baron blijkt inmiddels echt een lokaal bekend bier te zijn geworden. Van Coeverden levert dozen vol bier aan Hellendoornse horeca en winkels en vanuit de regio is de belangstelling ook groot. “De belangstelling in deze regio is groot voor lokale bieren, mensen willen een product met een lokaal verhaal. Tijdens mijn vakantie op Texel wilde ik ook een Texels biertje proeven. Op de kaart van horecagelegenheden en winkels hier staan nu bieren van mij. Dat is gaaf!”

Wat zijn je plannen nu de brouwerij weer Nijverdals is?

“Met Hellendoorner Dirk Poffers, die met zijn rijdende poffertjeskraam meedeed aan het Avro/ Tros-televisieprogramma ‘Foodtruck gezocht’, heb ik een gesprek gehad om samen een Helderns biertje te ontwikkelen. Dat gaat er komen, dat weet ik zeker. In Hellendoorn wil men een blond biertje, dat lekker moet zijn zonder poespas. Ja, Klepperbier bijvoorbeeld, geïnspireerd op Klepper Derk, de bijnaam van Gerrit Derk Nijen Twilhaar, die van 1888 tot 1907 nachtwaker en dorpsomroeper was in Hellendoorn. Maar ook Korenmolen de Hoop verkoopt ambachtelijke dingen en zou een afzet kunnen zijn, net als de VVV. Met het verhaal over de bierbottelarij en mineraalwaterfabriek van Herman Vierdag wil ik nog iets meer gaan doen, maar wat weet ik nog niet precies. ‘Aanstreekelijk’ uit Delden, die streekproducten uit Twente verkoopt, kwam met de vraag of ik een bier heb met een verbintenis met hier. Een idee dat hierna bij me opkwam is een Nijpa, een Nijverdalse Pale Ale (populair bitter bier, red.). Naast de acht smaken Black Baron bier, waarvan de Dubbel, met tonen karamel, gebrande mout en gedroogd fruit en een alchoholpercentage van 7%, is toegevoegd, werk ik aan nieuwe smaken. Daar ben ik bierbrouwer voor.”

Je brouwt naast bier ook gin.

“Ja. Een bartender uit Almelo, die ginworkshops geeft, heeft mij gevraagd een gin te ontwikkelen. Dat is de Tupi Gin geworden. Vanuit de Black Baron-brouwerij brouw ik nu zelf The Gintleman-gin.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden