<p>Henri&euml;tte Hemmink schreef samen met Jan Rutger Achterberg &#39;De wraak van Alecto&#39;s dochters&#39;. (Foto: Janjens Molenaar)</p>

Henriëtte Hemmink schreef samen met Jan Rutger Achterberg 'De wraak van Alecto's dochters'. (Foto: Janjens Molenaar)

(Foto: Janjens Molenaar)

'Geen zomervakantie, er komen zeven boeken uit!'

Een paar weken geleden kreeg ik bericht van Henriëtte Hemmink dat dit najaar vijf van haar boeken zouden worden uitgegeven. Nieuwe boeken, maar ook een paar heruitgaven. Na de heruitgave van diverse jeugdboeken dit voorjaar, opnieuw succes voor deze van oorsprong Nijverdalse schrijfster.

door Annemieke van Ipenburg/Tekststroom

Nijverdal/Friesland - Haar blijheid en enthousiasme spat van de mail. Als ik haar bel voor meer informatie, vertelt ze dat de teller inmiddels op zeven staat! “Het is gewoon bizar,” zegt ze. “Hier droomt elke schrijver van.”

Henriëtte Hemmink schrijft al zolang ze zich kan herinneren. Ze verwierf enige bekendheid met haar jeugdboeken waarin ze serieuze thema’s in spannende avonturen verwerkt en daarmee lezen aantrekkelijk maakt voor het jonge publiek. De series ‘4EverDance’ en ‘Voetbalmeiden’ werden dit voorjaar in een nieuw jasje gestoken en opnieuw uitgegeven. “En uitgeverij ‘MeerDanBeeld’ gaat ook tien boeken uit de serie ‘Pony friends’ opnieuw uitgeven!” Henriëtte kan het haast niet geloven.

“Dat twee uitgeverijen, ‘MeerDanBeeld’ voor de kinderboeken en ‘Aspekt’ voor de volwassen romans, mijn boeken willen (her)uitgeven is gewoon een sprookje. Dit had ik zelf niet zo kunnen verzinnen.” Ze lacht. “Maar ik ben er ontzettend blij mee. De afgelopen maanden ben ik ontzettend druk geweest met redigeren, omslagen en illustraties goedkeuren, drukproeven nakijken, noem maar op. Van vakantie was even helemaal geen sprake.”

Grote liefde

Haar vrolijke toon vlakt iets af, als ze vertelt over het boek dat haar het meest dierbaar is. Het is het boek dat ze schreef over haar grote liefde Ronald. ‘DAG LIEF, de reis terug!’ is een psychologische roman over liefde en verlies geworden. Een ontroerend liefdesverhaal over een man en vrouw die elkaar ontmoeten op het Mirnser klif. Vanaf die dag verandert hun leven in een rollercoaster. Want enkele weken na hun terugkeer uit Cornwall neemt hun leven een dramatische wending. “Het leest misschien als fictie, maar ik heb het gevoel dat ik het nu geschreven heb, zoals Ronald dat graag wilde. Vier jaar geleden overleed hij naast mij in bed aan een hartstilstand. Een paar uur voor zijn plotseling overlijden vroeg hij of ik een boek over onze liefde wilde schrijven. Ik mis hem enorm, maar zijn en onze liefde is en blijft voelbaar. Dat maakt me sterk. Dit voorjaar was ik er aan toe dit boek te schrijven en straks ligt het gewoon in de winkels!”

Thrillers

De andere romans hebben allemaal een (psychologisch) thriller element. ‘De wraak van Alecto’s dochters’ schreef Henriëtte samen met Jan Rutger Achterberg, (ex) Hoofd Drama Vara. “Zonder het te beseffen introduceerden wij de ‘Nederlandse Ghislaine Maxwell’ (de vriendin en rechterhand van Jeffrey Epstein, die als mededader van zijn seksuele misdaden prominent in de publiciteit kwam). “Wij schreven dit boek lang voordat zij in de publiciteit kwam,” zegt Henriëtte. “De vraag waarom een vrouw een man helpt bij het plegen van seksuele misdrijven tegen andere vrouwen intrigeerde ons en daar hebben wij ons bij dit verhaal op gebaseerd. Het is een nietsontziende literaire en actuele thriller geworden over twee hartsvriendinnen, een kunsthistorica en een huisarts in Friesland, die elk voor de grootste crisis in hun leven komen te staan. Dit is Jan Rutgers schrijfdebuut, terwijl hij mij ooit scenario schrijven leerde.”

Ander boeken op de lijst zijn ‘Ogenzout’, ‘Grasvleugels’, ‘Terug naar het blauwe huis’ en ‘Het Paleo Mysterie, het geheim van de eersten’. “Dat laatste boek wordt wel vergeleken met de ‘Da Vinci Code’. Het beschrijft een echte ontdekking. Sommige terpen in Nederland vormen sterrenbeelden op de grond. Net zoals de piramides van Gizeh en Stonehenge gerelateerd zijn aan aan het heelal, onthult dit verhaal het geheim van terpen.”

Autisme

“Een boek dat iedereen zou moeten lezen is ‘Typisch’. Een bijzonder boek over ‘waargebeurde misverstanden’ tussen iemand met en zonder vorm van autisme. Communiceren is ontzettend belangrijk in onze samenleving, maar tussen mensen met en zonder autisme verloopt dat vaak problematisch. In dit boek geef ik mensen inzicht hoe dat kan komen en daag ik (groot)ouders, docenten, politie, iedereen uit met ‘auti-ogen’ naar de wereld te kijken”

Meer berichten