<p>Afstand houden tijdens het lopen is bij de Diepe Hel Holterbergloop nooit echt een probleem. Start en finish zijn een ander verhaal. (Foto: Martin Pieters)</p>

Afstand houden tijdens het lopen is bij de Diepe Hel Holterbergloop nooit echt een probleem. Start en finish zijn een ander verhaal. (Foto: Martin Pieters)

(Foto: Martin Pieters)
Sport

'We lopen weer lekker door Diepe Hel'

Al meer dan dertig jaar staat het laatste weekend van oktober in het teken van de Diepe Hel Holterbergloop. Duizenden hardlopers pijnigden hun benen al op de Toeristenweg tussen Nijverdal en Holten. Het ene jaar is de start in Holten, het andere jaar in Nijverdal.

door Annemieke van Ipenburg/Tekststroom

Nijverdal/Holten - Dit weekend ging de spectaculaire YuManRace (voorheen StrongManRun) niet door in verband met het waarborgen van alle coronamaatregelen, maar op 25 oktober wordt wel de Diepe Hel Holterbergloop verlopen. Waarom kan het ene evenement wel doorgaan en het andere niet?

“De Diepe Hel Holterbergloop is een heel saaie wedstrijd voor publiek,” geeft Hans Stokvis als verklaring. “De start en finish trekken vooral publiek aan en daar mogen ze dit jaar niet bij zijn. Langs het parcours kan het publiek bijna niet komen, omdat de Toeristenweg is afgesloten voor alle verkeer, ook voor fietsers. De ervaring leert dat er maar weinig mensen zo gedreven zijn dat ze er een lange wandeling voor over hebben om de lopers te zien. Wachten bij de finish is leuker.”

Andere start en finish

Publiek is de grote onzekere factor bij het organiseren van een evenement in coronatijd, maar er zijn natuurlijk meer aanpassingen. “De start en finish vinden dit jaar plaats op de evenementenweide. Alle renners krijgen een tijd waarop ze zich kunnen melden en komen dan in het betreffende startvak. Dat is allemaal zo opgezet dat iedereen voldoende afstand kan houden. Met tussenpozen van 15 seconden starten de groepen, de snelste lopers eerst. Dat lijkt misschien weinig, maar op tien kilometer die tijd goed maken op snellere lopers is vrijwel niet te doen. Zo zorgen we ervoor dat er niet teveel inhaalacties komen, waarvoor renners dichtbij elkaar komen. Nou is dat tijdens het lopen ook niet zo’n probleem, maar het is goed er toch rekening mee te houden. En denk aan de finish: niet teveel lopers tegelijk in het finishvak.” Hans benadrukt nog eens dat bij de start en finish publiek dit jaar niet welkom is.

“Het klinkt heel vervelend, maar ik wil het publiek echt oproepen NIET te komen. Wij zijn als organisatie verantwoordelijk voor het naleven van de coronamaatregelen en we hebben in dat opzicht onze handen vol aan het in goede banen leiden van de lopers. Natuurlijk vinden we het heel vervelend dat het nu zo moet en we hebben alle scenario’s echt van alle kanten bekeken en zelfs overwogen de wedstrijd dit jaar niet door te laten gaan, maar we zijn ontzettend blij dat we toch door kunnen. De lopers zijn er echt aan toe, ze vinden het zo fijn dat ze toch een ‘wedstrijd’ kunnen lopen. Een echte wedstrijd is het eigenlijk niet, meer een prestatieloop. Er is geen huldiging na afloop en alle lopers moeten zelf hun medaille pakken bij de finish.” Dat is zeker anders dan vorig jaar, toen er een flink feest werd gevierd.

De komende weken zijn er hardloopwedstrijden in Assen en Enschede en daar kijkt de organisatie met veel belangstelling naar. “We zijn heel benieuwd hoe die uitpakken. De Singelloop in Enschede is voor ons bijvoorbeeld een mooi voorproefje. Daaraan kunnen we zien of we voor de Diepe Hel alles goed geregeld hebben, geen dingen vergeten zijn. En dan maar hopen dat er geen nieuwe uitbraken komen, want dan kan de gemeente alsnog beslissen onze vergunning in te trekken.”

De afstanden voor de Diepe Hel Holterbergloop zijn dit jaar de SansOnline 6 km, de Hemink 10 km en de Volkers Wessels halve marathon. Daarnaast zijn er twee afstanden (10 en 20 km) voor ‘Kuier deur de Diepe Hel’. Wandelaars starten hiervoor om 7.00 en 8.00 uur. Omdat er geen busvervoer van lopers mogelijk is, kennen alle afstanden een keerpunt. De nightrun komt dit jaar helaas te vervallen.

Inschrijven

Inschrijven kan via de website, waar je ook meer informatie kunt vinden over alle aanpassingen. De inschrijvingen lopen gestaag door, dus wacht niet te lang!

diepehelholterbergloop.nl

Meer berichten