<p>Afsluiting van het blokfluitjaar. Het is altijd een gezellig gebeuren als de jeugdige leerlingen met de meer ervaren muzikanten optreden.</p>

Afsluiting van het blokfluitjaar. Het is altijd een gezellig gebeuren als de jeugdige leerlingen met de meer ervaren muzikanten optreden.

(Foto: Hellendoornse Harmonie)

Harmonie laat van zich horen

Als tweede ‘club in de spotlight’ meldde de Hellendoornse Harmonie zich. Gewoon, omdat ze allemaal zo blij zijn dat ze weer samen muziek mogen en kunnen maken. En ze hun publiek willen laten weten dat ze het nog niet verleerd zijn.

door Annemieke van Ipenburg/Tekststroom

Hellendoorn - “Exposure is natuurlijk altijd goed,” zegt Jeroen Tijhuis, de voorzitter. “Zeker in deze tijden is het belangrijk contact met je publiek te houden. Normaal gesproken hadden we dit jaar al een aantal concerten en optredens gegeven, maar alles is afgelast. Daarnaast lagen de repetities allemaal stil, wat voor de muzikanten toch wel heel vervelend was. Nu we weer opgestart zijn met de verschillende groepen, merk je hoe erg iedereen het gemist heeft. Niet alleen het muziek maken, dat kun je zelf thuis nog wel doen, maar vooral het contact met de anderen, de gezelligheid.”

Repeteren in sporthal

Omdat hun eigen clubgebouw ‘de Tente’ niet genoeg ruimte biedt aan het orkest en de Eschländerkapel repeteren die groepen voorlopig in de sporthal van Het Ravijn - zwem sport zorg.

“Het is fijn dat we daar nu gebruik van kunnen maken, maar ideaal is het niet. Je bent steeds aan het slepen met instrumenten, stoelen, de akoestiek is anders... Maar iedereen is zo blij dat we weer kunnen spelen, dat we dat voor lief nemen. De AMV-lessen, de slagwerkgroep en het dweilorkest kunnen gelukkig wel in ons eigen gebouw terecht.”

Jeugdopleiding

Uit het verhaal van Jeroen maak ik op dat de AMV-lessen het begin van de jeugdopleiding is. “Dat klopt,” beaamt hij. “De jeugd begint bij ons met twee jaar blokfluitles, waarna ze een instrument uit mogen kiezen. Voor alle opleidingen werken wij met professionele opleiders. We zijn in juni alweer voorzichtig met de jeugd begonnen en nu willen we dat verder gaan uitbreiden.

Nieuwe jeugdleden zijn dan ook van harte welkom, want er is elk jaar wel een zeker verloop. Jongeren die verder weg gaan studeren, of het niet meer kunnen combineren met sport of werk. We hebben nu een kleine samenspeelgroep die mooi in de Tente kan repeteren en de opleidingsgroepen bestaan altijd uit twee of drie leerlingen en een leraar, dus dat levert ook geen problemen op. Nu maar hopen dat we dit opleidingsjaar wel met een leuk concert af kunnen sluiten. Het is altijd geweldig hoe de jonge jeugd samenspeelt met meer ervaren muzikanten!”

Dat het de afgelopen maanden bijzonder stil is geweest op straat, heeft iedereen wel gemerkt. Geen grote evenementen of bijzondere activiteiten, waar de Hellendoornse Harmonie anders ‘acte de presence’ geeft.

“Dat missen we echt. We zijn nu wel weer aan het repeteren, maar zonder het vooruitzicht van een concert of optreden, is dat toch niet zo leuk. Ons bevrijdingsconcert is opgeschoven naar volgend jaar, 7 mei, dus dat is in ieder geval een mooi vooruitzicht, maar eigenlijk nog te ver weg. We zijn nu druk aan het kijken of we dit najaar nog iets kunnen organiseren. Anders hadden we de intocht van Sinterklaas in Hellendoorn nog, maar die gaat helaas niet door.”

Volgend jaar bestaat de slagwerkgroep 60 jaar. “Een jubileum dat we natuurlijk wel echt willen vieren. “Hoe dat er uit gaat zien weten we nog niet, maar we besteden er in ieder geval aandacht aan. Tegelijk denken we na over ons 100-jarig jubileum als vereniging Hellendoornse Harmonie in 2024. Het is vreemd en jammer dat we niet gewoon iets kunnen organiseren, dat er eigenlijk nog steeds zoveel onzeker is. Maar ik weet zeker dat we met z’n allen tot een mooie oplossing komen!”

Meer berichten