• Alles
 • (3)
  Fiets-Wandeltocht
 • (1)
  Lezingen
 • (1)
  Inloop-Opendag
 • (1)
  Evenement
 • (5)
  Cursus-Workshop

Concert Zielroerend & bekoorlijk

zaterdag 17 oktober 20:00 uur

Jurgen van der Ent

In zijn Versuch einer Anweisung die Flöte traversière zu spielen (1752) roemt Johann Joachim Quantz het vermogen van zijn Duitse collega’s om de Italiaanse en Franse smaak over te nemen. 

De ideale muzikale stijl bestaat uit de beste elementen van alle volken, meent deze hofmusicus van Frederik de Grote. Als eerste die de werken van `deftige uitheemsche Componisten’ tot voorbeeld neemt, noemt hij Johann Jakob Froberger. Deze maakte reizen naar vrijwel alle belangrijke muziekcentra in Duitsland, Italië, Frankrijk en Engeland, en nam alle componeerstijlen in zich op, om ze weer door te geven aan latere Duitse componisten, onder wie Händel. Georg Friedrich Händel, die eveneens op jonge leeftijd naar Italië reisde en daarvan de invloed onderging, kan met recht een kosmopolitisch componist genoemd worden: hij verenigt Duits contrapunt met Franse dansvormen en Italiaanse vocale lijnen. In 1701 maakte hij, 16 jaar, kennis met de niet veel oudere Georg Philipp Telemann. Ook Telemann wordt door Quantz genoemd als een van die componisten die de Duitse muzikale smaak heeft weten te `beschaaven’: haar met Italiaanse en Franse karakteristieken `gemengeld’ heeft, en daardoor getransformeerd van `vrij plat, droog en mager’ tot `zielroerend en bekoorlijk’.

Dit was reden voor Martijn van Dongen (traverso), Markus Friemel (blokfluit), Pauline Schenck (klavecimbel) en Inja Botden (barokcello) om een prachtig programma samen te stellen rond de componisten Quantz, Froberger, Händel en Telemann.

Kom luisteren op zaterdagavond 17 oktober om 20:00 uur in de dorpskerk, dorpsstraat 39 in Hellendoorn. Toegang: voorverkoop € 22,50 | aan de kerk € 25,-

Kaarten bestellen op: zielroerend.ingoedehanden.management


deel deze activiteit

Locatie

Protestantse Kerk
Hellendoorn
Dorpsstraat 39
7447cm


Routeplanner

Type uw postcode en druk op de knop om een persoonlijke routeplanning in een nieuw venster te openen.