Afbeelding

Column: Eigendomsverkrijging door verjaring

Column

Bij het kadaster staat geregistreerd wie de eigenaar is van een perceel grond. Maar hoe zit dat als de grond in gebruik is genomen door een ander? Kan die ander daar dan “zo maar” eigenaar van worden? Is dat verjaring? Hoe werkt dat precies en waar moet je op letten?

Stel: je maait regelmatig het stukje gazon dat je in gebruik hebt als tuin bij jouw eigen tuin en woning, terwijl dat stukje gazon bij het kadaster niet op jouw naam staat.

Als jij hierover afspraken hebt gemaakt met de eigenaar (degene op wiens naam de grond geregistreerd staat bij het kadaster), bijvoorbeeld in een huur- of gebruiksovereenkomst, kun je door langdurig gebruik nooit eigenaar worden.


Maar als je geen afspraken hebt gemaakt met de eigenaar en je gedraagt je alsof de grond van jou is, kan de grond – soms na 10 jaar maar in ieder geval na 20 jaar – toch jouw eigendom worden. Dit kan alleen als de grond die hele periode door jou (of jouw rechtsvoorganger) in gebruik is geweest. Maar alleen hiermee ben je er nog niet!

Een nadere voorwaarde is dat de oorspronkelijke eigenaar in diezelfde periode geen actie heeft ondernomen om het gebruik door jou te beëindigen. Door geen actie te ondernemen om het gebruik te stoppen, verliest de eigenaar namelijk dit recht en word je door verjaring eigenaar van de grond.


Je kunt deze verjaring vast laten leggen door jouw notaris in een akte van verjaring. De notaris zorgt voor inschrijving van deze akte bij het kadaster, waardoor de grond op jouw naam komt te staan.

Let op: hiervoor is meestal wel de medewerking van de oorspronkelijke eigenaar nodig. Zonder toestemming van de eigenaar moet eerst de rechter de verjaring vaststellen op grond van de door jou aangeleverde bewijsstukken.

Denk jij dat je eigenaar bent geworden van grond door verjaring? Neem dan contact op met ons notariskantoor. We kijken dan samen of aan alle voorwaarden is voldaan.

Notariskantoor Oude Engberink

De Oude Twentse weg loopt al eeuwen door de gemeente Hellendoorn en was al in de dertiende eeuw een belangrijke verbinden tussen Twente en Zwolle.
HKHN verzorgt lezing over de stokoude Twentseweg 4 mei, 18:01
Afbeelding
De rhododendrons rond de Palthetoren zijn in bloei! 4 mei, 12:42
Mevrouw Ninaber-Biben komt met haar kinderen vanuit Deventer naar Hellendoorn, waar de oom, Engelbertus Johannes Ninaber, van haar overleden man een huis voor haar bouwt..
'Jezelf mooi maken is van alle tijden' 3 mei, 19:47
Voorbeeld van een situatie waar mensen met een beperking nog te vaak mee te maken hebben: er wordt te weinig rekening met ze gehouden.
Wmo-avond 'Iedereen doet mee' 3 mei, 17:44
Afbeelding
Dansclub Hulsen houdt weer een dansavond 3 mei, 14:02
Op 4 mei, de vlag halfstok vlaggen van 18.00 uur tot zonsondergang. Tijdens Bevrijdingsdag de vlag, zonder oranje wimpel, vlaggen.
Gemeente Hellendoorn staat stil bij 4 en 5 mei 3 mei, 12:12
Afbeelding
'Wat bezielt je' aflevering over Vrouwen in het Verzet 3 mei, 09:42
Verspieders Express houdt drie activiteiten rondom de Nacht van Gebed.
Drieluik activiteiten rond de Nacht van Gebed van Verspieders Express 3 mei, 08:07