Afbeelding

Hellendoorn start met het opstellen van windbeleid

Algemeen

HELLENDOORN - De Hellendoornse gemeenteraad heeft dinsdagavond 27 juni besloten tot het opstellen van windbeleid en daaropvolgend zoekgebieden. De gemeente heeft hier tot 1 december 2023 de tijd voor. Tot die tijd zal de provincie initiatieven voor wind die bij hen binnenkomen niet in behandeling nemen. Door middel van het uitstel tot 1 december geeft de provincie de ruimte aan de gemeente Hellendoorn om een participatieproces te doorlopen met inwoners.

Windturbines in Twente

De gemeente beseft zich dat het besluit een flinke verandering is ten opzichte van het eerder gekozen scenario voor 100% zonne-energie. Inmiddels zijn we ingehaald door de realiteit. Dat er windturbines komen in Twente is onvermijdelijk en elke Twentse gemeente moet kijken wat er binnen de eigen mogelijkheden ligt om windturbines te realiseren. Binnen de Regionale Energiestrategie (RES) 1.0 is namelijk de afspraak gemaakt dat we gaan voor 60% wind en 40% zon. Ook de gemeente Hellendoorn onderzoekt daarom nu de mogelijkheden voor windenergie. De gemeente wil de ruimte die er is om sturing te geven benutten, samen met inwoners en bedrijven. Als de gemeente deze ruimte niet pakt, dan heeft de provincie Overijssel de regie. De provincie is het bevoegd gezag voor windmolens groter dan 5 MW. Wethouder Annemarie Dubbink: “Ik ben blij met het besluit van de raad. Want als er initiatieven komen voor windenergie, dan vind ik het belangrijk om mee te kunnen praten en voorwaarden te kunnen stellen als gemeente. Ook wil ik de wensen en meningen van omwonenden zoveel als mogelijk meenemen. Maar het was absoluut geen makkelijke keuze en er is dan ook veel over gesproken in de raad en het college.”

Meepraten

Annemarie Dubbink: “Ik nodig inwoners uit om deze zomer mee te praten over het op te stellen windbeleid en daaropvolgend de zoekgebieden. Denk hierbij aan zaken als de locatie, lokaal eigendom en het terugvloeien van de opbrengsten naar de gemeenschap.” Er wordt gezocht naar manieren waarop zoveel mogelijk mensen mee kunnen doen, ongeacht de zomervakantie. Op korte termijn vindt een brede peiling onder inwoners plaats en vlak na de zomervakantie kunnen inwoners meepraten tijdens fysieke bijeenkomsten. De gemeente informeert u tijdens de bijeenkomst wat regie op wind betekent en welke ruimte er is om locaties en beleid te bepalen. Maar ook wanneer ze geen invloed hebben, omdat ze zich moeten houden aan landelijke en provinciale kaders. Ook informeren ze u over het proces, wat dit voor u betekent en wat u van de gemeente kunt verwachten.

Principeverzoek Daarle

Voor het onlangs bij de gemeente ingediende principeverzoek in de buurt van het munitiedepot in Daarle geldt dat dit tot 1 december 2023 niet in behandeling wordt genomen. Mocht het principeverzoek officieel worden ingediend, dan wordt het getoetst aan het dan geldende beleid en zoekgebieden. De gemeente informeert omwonenden rond het munitiedepot door middel van een brief over de stand van zaken rond het principeverzoek en hoe zij kunnen meepraten over windbeleid en zoekgebieden.

Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 40 minuten geleden
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 12 uur geleden
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 14 uur geleden
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 20 uur geleden
Jan Mensink (achterste rij, tweede van links) met 'zijn' Ravijnmannen en begeleidingsteam na het behalen van de halve finale in de play-offs.
'Wilde de vijftig jaar graag volmaken' 22 uur geleden
Afbeelding
Tweede Internationaal G-team Toernooi bij vv DES gisteren
Afbeelding
Lees de nieuwe Hart van Hellendoorn-Nijverdal al online gisteren
Afbeelding
Column: Achteraf... 15 mei, 20:15