Afbeelding

Gemeente Hellendoorn sluit het jaar 2022 financieel positief af

Algemeen

Hellendoorn sluit het jaar 2022 financieel positief af. De gemeenterekening laat een positief resultaat zien van 5,5 miljoen. Dit resultaat wordt onder andere veroorzaakt door een hogere algemene uitkering (€ 1,2 miljoen), de opheffing van Soweco (€ 1 miljoen) en lagere personeels- en inhuurkosten (€ 0,6 miljoen). Op dinsdag 4 juli wordt de gemeenterekening over 2022 besproken in de debatronde van de gemeenteraad. 

Aan de raad wordt voorgesteld om de gemeenterekening vast te stellen en het positieve resultaat onder te verdelen. Het college stelt voor om een deel over te hevelen naar de Vrij Aanwendbare Reserve (VAR) en een deel te gebruiken voor de uitvoering van werkzaamheden in het jaar 2023. Ook wil het college graag 1% van het bedrag storten in de reserve voor Kunst. De debatronde is live bij te wonen, maar kan ook gevolgd worden via raad.hellendoorn.nl. De gemeenterekening is in te zien via www.hellendoorn.nl/actueel. 

Een terugblik op het jaar 2022 

“We zijn blij dat we het jaar 2022 financieel positief af kunnen sluiten. Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne werd de situatie onzeker. De prijzen stegen enorm en er kwam een vluchtelingenstroom op gang. In onze gemeente zijn we gastvrij. Met hulp van vele vrijwilligers vingen we op drie locaties zo’n 250 Oekraïense vluchtelingen op. Ook hebben we statushouders, asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen, een veilige plek kunnen bieden in onze gemeente. Dit was een lastige opgave vanwege de oververhitte woningmarkt. En die woningmarkt was voor velen een uitdaging. Als gemeente sturen we actief om te zorgen dat er een geschikte woonplek beschikbaar komt voor al onze inwoners. We ontwikkelden verschillende woningbouwplannen en gaan daarmee door in de komende jaren”, aldus wethouder Gea Oord. 

Oord vervolgt: “De stijgende prijzen, met name op energie, hebben veel van onze inwoners geraakt. We hebben ons sterk gemaakt om mensen te ondersteunen met financiële regelingen. De stikstofplannen van de rijksoverheid zorgden voor protesten in de samenleving. In onze gemeente zochten agrariërs, verscheidene organisaties en de provinciale overheid elkaar op. Samen wordt gewerkt aan een oplossing van de problemen en een realistisch toekomstperspectief. 

Stikstof, beperkte beschikbaarheid van mensen en grondstoffen zorgden ervoor dat een aantal geplande investeringen is doorgeschoven naar latere jaren. Zoals de verduurzaming van het Ravijn, de Noord-Zuid verbinding en de aansluitpunten op de N35. Dit heeft gezorgd voor lagere afschrijvingslasten in het jaar 2022. We zitten nu in 2023 en doen ons uiterste best om ook dit jaar weer positief af te kunnen sluiten.” 

Doorkijk 2023

De gemeente heeft de bestuursrapportage 2023 opgemaakt. Daarmee wordt de werkelijkheid getoetst aan de begroting 2023. Ook deze uitkomst is positief met een bedrag van € 1,7 miljoen in de plus. Dit komt vooral door lagere afschrijvingslasten en hogere renteopbrengsten.

Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 7 uur geleden
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 9 uur geleden
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 15 uur geleden
Jan Mensink (achterste rij, tweede van links) met 'zijn' Ravijnmannen en begeleidingsteam na het behalen van de halve finale in de play-offs.
'Wilde de vijftig jaar graag volmaken' 17 uur geleden
Afbeelding
Tweede Internationaal G-team Toernooi bij vv DES 19 uur geleden
Afbeelding
Lees de nieuwe Hart van Hellendoorn-Nijverdal al online 19 uur geleden
Afbeelding
Column: Achteraf... 15 mei, 20:15
Gijs en Barry helpen klanten nog tot 1 juni.
Plentyparts Nijverdal sluit per 1 juni de deuren 15 mei, 18:09